Når det kommer til møbeldesign har danskerne altid været nogle af de fremmeste i verden, og lige nu er de store klassikere som “Ægget” af Arne Jacobsen, PK24 af Poul Kjærholm og Koglen af Poul Henningsen i høj kurs. Derfor er det kun passende at de mest kendte designikoner op i gennem tiden af dansk møbeldesign, får en hyldest her på siden.

Ægget af Arne Jacobsen

Vi starter med den nok mest kendte, og anerkendte danske designer nogensinde: Arne Jacobsen. Jacobsen er ansvarlig for at have designet nogle af de mest kendte danske møbler nogensinde: Ægget, Svanen, Syvertstolen, Myren, Dråben og meget mere. Som det ses her på listen er han mest kendt for sine stole, men det ville være en skam ikke også at nævne SAS hotellet hvor han ikke bare tegnede bygningen, men også næsten alt møblementet. Ægget, som nok er Jacobsens mest kendte værk blev tegnet i 1958 til SAS hotellet og har været en klassiker lige siden, og vi kan takke bl.a. dette møbel for vores internationale success i møbeldesign.

Superellipsebord af Piet Hein, her vist med Arne Jacobsens “Syvertstol”

Piet Hein var dansk matematiker og digter, og er kendt for sine små tegneseriestriber “Gruk”, der er oversat til over 20 sprog. Han lavede mellem 7.000 og 9.000 af dem. Som matematiker gjorde han begrebet “superellipse” alment kendt da han designede “superellipse bordet”. Superellipsen er bygget op om et særligt matematisk princip, som Piet Hein faldt over da han arbejdede med formlen for en ellipse. Ved at ændre lidt på formlen kunne man ved særlige værdier af en konstant i formlen få såkaldte “superellipser” der tilnærmelsesvist lignede en firkant. Han brugte dette til en rundkørsel i Stokholm, et særligt “æg” han designede, og som nævnt – til Superellipsebordet.

PH5, normalt kaldet PH-lampen, af Poul Henningsen

Poul Henningsen er mest kendt for sine lamper. Ovenfor ses PH5, også blot kaldet for PH-lampen. Han har også designet “Koglen”, der består af et skelet og en masse metalplader justeret således at konstruktionen ligner en grankogle. Begge lamper er meget simple og meget smukke. PH-lampen opstod, idet Henningsen synes at de fleste lamper enten blændede eller ikke gav nok lys når der blev sat en skærm på. Henningsen ønskede en lampe der var i stand til at udnytte pærens fulde lysmængde, men uden at blænde. Således blev PH-lampen født. Koglen blev tegnet i 1958 efter bestilling fra Restauranten “Langelinje Pavillion”, og i designprocessen der to tre måneder brugte Henningsen geometri og matematiske formler.

Y-Stol af Hans Wegner

Hans Jørgen Wegner er særligt kendt for sine stole. Her bør man nævne Kinastolen designet i 1944, Påfuglestolen fra 1947, Den Runde Stol designet i 1949, som blev verdensberømt da den blev brugt i en tv-debat mellem Kennedy og Nixon i 1960, Y-stolen fra 1949 som ses ovenfor, Jakkens Hvile designet i 1953, Pøllestolen designet i 1960 og Armstolen designet i 1965. Wegner tegnede desuden sølvtøj, tapet og indtil flere lamper.  Y-stolen som er en af hans mest kendte stole blev designet i 49 og sat i produktion i 50 til Carl Hansen & Søn.

PK 24 af Poul Kjærholm

Poul Kjærholm var med sit minimalistiske design, stål, træ, glas og læder en vigtig dansk repræsentant for funktionalisme på den internationale møbelscene. Han designede en række meget succesfulde møbler, og ovenfor ses PK 24, også kaldet “Hammock Chair” på engelsk, en chaiselong, her i metal og flet. Poul Kjærholms møbler er meget succesfulde den dag i dag, og sælges for skyhøje priser. En original PK-24 koster på den dyre side af 100.000 kroner.

Så selvom dansk design havde en storhedstid i 50’erne og 60’erne er møblerne stadig i høj kurs. Dette skyldes deres tidsløshed. De fleste møbler med i denne artikel kunne lige så godt have været tegnet i dag og have passet ind i topmoderne lejligheder. På denne måde har danske designere været yderst innovative designmæssigt, og de mest kendte danske designermøbler er præget af en tidsløst udtryk og simpel stil.

Er man yderligere interesseret i dansk design, kan bl.a kunstmuseet Louisiana anbefales der jævnligt har udstillinger i dansk møbelkunst, og bor man i hovedstadsområdet er en tur ind i lobbyen på Raddison Blu – SAS Hotellet mellem hovedbanegården og vesterport, meget anbefalelsesværdig.